No podem canviar la situació de confinament però si podem canviar la manera com la vivim, la sentim i la transmetem a les persones amb les que convivim

Consulta la Nota de premsa

La situació de confinament en la que ens trobem és nova per a la majoria de les persones. En els darrers anys ens hem acostumat a viure en la societat del consum, la immediates i la híper connexió social. I gairebé d’un dia per l’altre hem passat a viure confinats a casa amb les sortides a l’exterior limitades i la incertesa de no saber quan podrem tornar a la nostra rutina habitual. En el nostre dia a dia ha passat per davant la connexió amb l’exterior per sobre de la connexió amb les nostres pròpies emocions i de cop i volta ens hem hagut de desconnectar del nostre ritme de vida i ens trobem amb un cúmul d’emocions i sentiments que afloren i no sabem com donar resposta. Hem passat de no tenir temps ni per pensar a tenir més temps del que podem gestionar a pensar en el que ens està passant. Aquesta nova situació pot generar estrès, neguit, por, incertesa, tristesa, sensació d’aïllament o desesperança. Totes les emocions son necessàries malgrat vinguin acompanyades d’un malestar que ens és difícil d’acceptar. Negar-les no és la resposta.

Gestionar les emocions de manera funcional pot afavorir i enfortir la nostra autoestima i la nostra capacitat d’afrontar la situació en la que ens trobem. La comunicació amb el nostre entorn, mantenir un ritme de vida actiu dins del confinament, reservar un espai per estar amb nosaltres mateixos son alguns dels elements que ens ajudaran a fer-ho.

Es possible que en alguns casos necessitem un suport extern per sortir del malestar en el que ens trobem degut a la nova situació o bé  per donar suport a un familiar que ens preocupa. Sobretot en el cas dels infants i els adolescents. Son justament els que més han vist modificada la seva rutina habitual, han perdut de cop i volta el seu grup d’iguals  els seus espais de relació i diferenciació dels referents familiars. Passen per davant les connexions virtuals amb els amics, les pantalles i els videojocs i les famílies no disposen del temps suficient per a gestionar i regular aquestes connexions. Seguim treballant des de casa o a l’exterior i els nostres infants i joves ens necessiten al seu costat i ens costa trobar la manera de fer-ho.

És un estat més que d’alerta de solidaritat, tots hem de posar el nostre granet de sorra per tal que aquest moment no ens deixi més seqüeles de les necessàries. Aquest és el motiu de donar un suport a les necessitats d’aquests col·lectius, amb un objectiu molt clar: prevenir que els problemes relacionals o personals es facin més grans. Demanar ajuda a un professional, et fa veure una altre dimensió i si és necessari poder detectar algún problema abans de que es faci més gran”

És per això que des de b-resol i FITA hem sumat esforços i coneixements per donar resposta a la necessitat d’orientació i suport puntual a les persones que així ho requereixin, prioritzant l’orientació i acompanyament a adolescents i les seves famílies.  Amb l’objectiu de teixir xarxes per la prevenció de les malalties mental d’inici en l’adolescència posem en marxa l’usuari FITA a B-resol, només amb un clic podrem atendre de manera anònima i professional els dubtes, preocupacions i neguits que genera la situació actual de confinament als adolescents, les seves famílies i els professionals docents que mantenen el contacte amb ells però ara de manera virtual. Facilitant eines per reduir les situacions de conflicte, millorar la comunicació i, en cas necessari, facilitar la derivació i accés a un servei d’atenció específic.