NOTICIES

ITA arriba a Madrid

Al setembre de 2017, ITA obre les seves portes a Madrid, dos nous recursos que donaran resposta a la demanda d’atenció i assistència en Trastorns de Conducta Alimentària, amb l’objectiu d’oferir un abordatge integral en el tractament d’aquests trastorns, així com a d’altres trastorns relacionats amb la salut mental.

ITA obre un Hospital de Dia i Consultes Externes situat al carrer Moscatelar, 1-K de Madrid i, una Unitat d’ Hospitalització 24 hores, a Alcalá de Henares, concretament al carrer Fausto Elhuyar, 9.

 Aquests nous dispositius, conten amb un equip interdisciplinari format per psicòlegs, psiquiatres, metges, educadors socials, infermers i nutricionistes. L’equip d’ ITA Madrid està coordinat amb la resta de recursos del Grup ITA, permetent així,  una continuïtat assistencial entre els diferents recursos facilitant d’aquesta manera el tractament i el posterior seguiment de la malaltia.

ITA  posa un especial èmfasi en l’ abordatge bio-psico-social i socio-familiar de la malaltia, treballant tots aquells factors relacionats amb l’inici i manteniment del trastorn. Per aquest motiu es realitza una intervenció tenint en compte tota la realitat social i familiar amb la que conviu el pacient, a més de col·laborar i potenciar el treball en xarxa amb tots els agents de la comunitat utilitzant el treball en xarxa com a eina per a la rehabilitació, integració i inclusió de la persona en el seu entorn.

Els Trastorns de la Conducta Alimentària son patologies greus i complexes en las que intervenen diversos factors (biològics, psicològics, socials…), les persones que els pateixen tenen en comú problemes relacionats amb la seva imatge, la obsessió pel pes i de la dieta.

Sortida d’estiu amb els adolescents de l’Hospital de Dia d’ITA Urgell

Barcelona 21 de juny de 2017-.

El passat 20 de juny els pacients d’Hospital de Dia d’ITA Urgell van fer la sortida d’estiu, una sortida terapèutica-lúdica que es fa cada any quan arriba l’estiu. Aquest any, els pacients i professionals de l’Hospital de Dia van poder gaudir d’un entorn natural idíl·lic com és el del Parc mediambiental de Gualba, gràcies a que el parc ens va facilitar l’accés.

Els pacients van quedar meravellats amb els gors i la piscina i s’ho van passar d’allò més bé en un ambient d’oci saludable. Com veureu a continuació, el parc és una autèntica meravella, i sense dubte, un lloc perfecte per gaudir de la natura i aprendre a compartir i cuidar-se. http://www.parcdegualba.cat/

 

15 de maig: Dia Internacional de les Famílies

Barcelona, 15 de maig 2017 –. El Dia Internacional de les Famílies es celebra cada 15 de maig. Aquest any es centra en ressaltar el paper que juguen les famílies i les polítiques orientades a aquestes en el foment de l’educació i el benestar dels seus membres, en particular, la educació infantil i la formació continua per a nens i joves.

També destaca la importància dels membres de la família que es dediquen a la cura dels altres—siguin pares, avis, germans, …— i posa el focus en les bones pràctiques dirigides a conciliar la vida familiar i laboral i a assistir als progenitors en el seu paper d’educadors i cuidadors. A si mateix, es destaquen les bones pràctiques en el sector privat que recolzen a mares i pares treballadors, així com als joves i les persones grans, en els seus llocs de feina.

L’objectiu d’aquesta festivitat també és fomentar el debat sobre la importància dels «coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, mitjançant l’educació per al desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat entre els gèneres, la promoció de una cultura de pau i no violència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible»

Més que aliments

La alimentació i la seva importància son avui dia temes dels que tothom en parla. Una afirmació aparentment positiva pot acabar sent contrària quan s’emmarca dins d’un context on el nou professional de la salut és la industria alimentària.

L’ interès creixent per aquest mon no és res nou; la sobre-informació i la publicitat constant sobre la alimentació per part d’empreses alimentàries, mitjans de comunicació i alguns professionals de la salut, han creat necessitats on no hi havia. La història mitològica en el mon alimentari ha deixat molts exemples o dietes que s’han convertit en modes i que han anat desapareixent pel seu propi pes.

La alimentació saludable avui dia és un concepte que a canviat, ara els aliments no es conceben igual, i normalment van acompanyats de valors o atributs com benestar o èxit, atributs que no son reals.

Vivim en una societat de culte al cos, en la qual lo més important és consumir menjar saludable; així doncs, se li acostumen a atribuir  propietats curatives als aliments i a les dietes sense cap fonament científic. Parlem d’aliments venerats erròneament, els superaliments.

Per posar un exemple, podríem parlar de les llavors de chia, la quinona, el té matcha, les llets vegetals o el cacao, entre d’altres. Es coneix que les llavors de chia son les llavors més riques en Omega 3, tenint en compte totes les llavors del mercat, però, si comparem l’omega 3 que treien de les llavors amb el del peix blau es fàcil veure que necessitem consumir 100g de chia  per aconseguir l’omega 3 necessari pel cos, mentre que si mengen dues racions de peix blau a la setmana s’aconsegueix la quantitat recomanada d’Omega 3

Al mateix temps hi ha missatges de rebuig extrem a aliments o nutrients percebuts com tòxics com la sucre, la carn vermella, la lactosa i el gluten. El gluten i la lactosa no s’ha demostrat que puguin provocar infermetats, per això, no s’han d’excloure d’una alimentació normal. Només cal evitar-les si després de proves mèdiques es confirma que la persona que les ha de consumir és intolerant.

Les xifres de sobrepès i obesitat reflecteixen que segueixen existint buits en el maneig nutricional que poden explicar l’escassetat de resultats a curt i llarg termini. ¿És possible que li estiguem donant més importància a la dieta i a l’exclusió de certs aliments que a la relació que establim amb ells? Però quins resultats estem obtenint?

Està demostrat que la relació amb el menjar pot comportar alteracions en l’esfera emocional que poden desencadenar alteracions de la conducta alimentària en forma d’afartaments amb o sense compensació empitjorant la situació d’obesitat. També hi ha el risc, en pacients vulnerables, de desenvolupar trastorns de la conducta alimentària.

La salut s’aconsegueix a través d’una alimentació variada i moderada seguint els principis de la piràmide alimentària. Avui dia hi ha consens en què la dieta mediterrània gràcies a la seva riquesa en fruita, verdura, oli d’oliva extra verge i fruita seca, permet assolir una bona salut física i mental, prevenint malalties degeneratives, cardiovasculars i metabòliques com l’obesitat i la diabetis.

Això no vol dir que aquests superaliments no tinguin propietats nutritives interessants i de les que ens podem beneficiar. És per això que els podem incloure en la nostra alimentació però com a part d’una dieta equilibrada. De la mateixa manera els aliments “prohibits” es poden introduir en la seva justa mesura dins d’un pla dietètic correcte.

Dra. Agnès Peris Baldrich

Dn Ferran Vila Perez

Departament de Medicina i Nutrició d’ ITA

 

El proper 20 de març tenim una fita al DIR-Castillejos

Adrián Gimeno, psicòleg de FITA i especialista de prevenció de  Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA),  impartirà una xerrada als nutricionistes del DIR amb l’ objectiu de facilitar eines i recursos a l’hora de detectar un TCA.

FITA treballa per  sensibilitzar i conscienciar a la societat en general sobre la realitat i les greus conseqüències de patir un  TCA, per això, l’intercanvi  d’ impressions i experiències amb el col·lectiu de nutricionistes dels gimnasos DIR peten fomentar la detecció precoç i millorar el pronòstic d’aquestes malalties, a més de promoure els hàbits de vida saludables especialment entre els més joves

Giving Tuesday, un dia per donar

novembre-giving-tuesdayEl #GivingTuesday és un moviment originari dels EEUU que va sorgir com a resposta al consumisme dels dies previs, Black Friday i el CiberMonday, dies en que es promouen les compres nadalenques. Tot i que s’hauria de compartir tots els dies, el Giving Tuesday proposa fixar un dia al calendari on les accions solidàries són les protagonistas

El dia Per Donar es va consolidar al nostre país al 2015 i més de 35.000 organitzacions de 68 països participen anualment en aquesta campanya de manera activa. L’any passat les xifres recaptades per projectes (265) van ser 405.000€. A més, en aquesta primera edició es va aconseguir que 982 persones donessin sang.

Com veieu es tracta d’un dia solidari en el que fomentar aquest tipus d’accions

Adjuntem el link del #GivingTuesday mitjançant el qual podeu conèixer els projectes anuals

http://givingtuesday.es/

Barcelona acoge el XII Congreso Hispano Latinoamericano de Trastornos de la Conducta Alimentaria

Barcelona, 23 Noviembre 2016

Más de 300 asistentes de todo el mundo se reunieron el pasado 9, 10, 11 y 12 de noviembre en el Edificio Histórico de la UB para celebrar el XII Congreso Hispano Latinoamericano de Trastornos de la Conducta Alimentaria.

Distintos profesionales del sector participaron en mesas redondas, talleres, debates y conferencias para compartir, presentar sus experiencias y trabajar en la mejora de los tratamientos y la investigación de estos trastornos. Además, el congreso proporcionó el marco idóneo para establecer alianzas entre instituciones de ambos  lados del Atlántico, asegurando así futuras colaboraciones entre entidades, fundaciones, universidades, y profesionales del ámbito clínico.

Durante el congreso, se llevaron a cabo diferentes actos, entre los cuales destacan el homenaje a las tradiciones catalanas con la actuación de Arreplegats (castellers de la UB) y la Diada de Sant Jordi. También hay que destacar la Jornada de Familias, que se celebró el sábado en honor a los verdaderos protagonistas: los pacientes y sus familias.

El congreso, auspiciado por el Capítulo Hispano Latinoamericano de la Academy for Eating Disorders, se ha celebrado por primera vez en una ciudad europea e ITA y FITA han asumido su organización. Desde la entidad se aceptó como un reto, pero también como una buena oportunidad para enriquecer y prosperar en el conocimiento y en el desarrollo de nuevas líneas en materia de los TCA.

Barcelona acull el XII Congrés Hispà Llatinoamericà de Trastorns de la Conducta Alimentària

Més de 300 assistents d’arreu del món es van reunir el passat 9, 10, 11 i 12 de novembre a l’Edifici Històric de la UB per celebrar el XII Congrés Hispano Latinoamericà de Trastorns de la Conducta Alimentària

Diferents professionals del sector van participar en taules rodones, tallers, debats i conferències per tal de debatre, compartir y millorar el tractament i la investigació envers aquestes malalties. També, aprofitant el marc del Congrés, es van posar en pràctica les aliances entre ambdós costats de l’Atlàntic, assegurant així futures col·laboracions entre diverses entitats, fundacions i professionals del sector més clínic.

Durant el congrés, es van dur a terme diversos actes, entre els quals destaquen l’homenatge a les tradicions catalanes amb l’actuació dels Arreplegats (els castellers de la UB) i la diada de Sant Jordi. També cal destacar la Jornada de Famílies, que es va celebrar el dissabte en honor als verdaders protagonistes: els pacients i les seves famílies.

El congrés, que forma part del Capítol Hispano Latinoamericano de la Academy for Eating Disorders, s’ha celebrat per primera vegada en una ciutat europea i ITA i FITA s’ha encarregat de la seva organització. Des de l’entitat es va acceptar com un repte, però també com una bona oportunitat per a enriquir i prosperar en el coneixement i el desenvolupament de noves línies en matèria dels TCA.

noticia-congreso

Xerrada per a professionals de l’àmbit educatiu

El pròxim 27 de setembre a les 19h realitzarem a Lleida una xerrada informativa dirigida a professionals de l’àmbit educatiu. Sota el títol A l’aula estem amb tu: La prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària a l’aula”, FITA vol donar a conèixer els trastorns de la conducta alimentària i proporcionar eines al professorat per detectar-los i gestionar-los.

La xerrada es gratuïta i tindrà lloc al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya – Delegació de Lleida, carrer de l’Acadèmia, 14- 4T de Lleida.

Aquesta sessió forma part d’un cicle de xerrades sobre els Trastorns de Conducta Alimentària dirigides a diferents col·lectius i organitzades amb la col·laboració de la Delegació de  Lleida del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. Al mes d’octubre es realitzarà la xerrada-col·loqui dirigida a professionals de l’àmbit sanitari i social.

Per assistir es necessària inscripció prèvia.

Podeu enviar un mail a mcamargo@fundacion-ita.org indicant:  Nom i cognom, professió, centre educatiu on treballa i telèfon de contacte.

cartell xerrada lleida

La teva bellesa és única

La Fundación Instituto de Trastornos Alimentarios (FITA), en col·laboració amb el projecte Universitat Saludable de la Universitat de Barcelona, ha iniciat una campanya de prevenció i detecció precoç dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) per tal de promoure la salut a la comunitat universitària. Sota el lema “La Teva Bellesa és Única” es vol empoderar als universitaris més enllà dels criteris uniformes de bellesa.

fratini

Per aquesta iniciativa, hem comptat amb l’aportació desinteressada de la il·lustradora Sara Fratini, que ha cedit una imatge que resumeix l’objectiu de la campanya.

La teva bellesa és única #StopAnorèxia #StopBulímia #SaraFratini

fratini2

Andilana convida a participar de la campanya “12 tapas, 1 mundo” a FITA

L’ 1 de juliol va començar la II edició de la campanya solidària 12 tapes, 1 món, una iniciativa impulsada pel grup Andilana que ofereix una tapa per un euro, la recaptació anirà destinada íntegrament a 12 entitats sense afany de lucre.

Durant un any, 12 restaurants de Barcelona del grup Andilana, oferiran una tapa solidaria cada mes per ajudar a les entitats locals que treballen en diferents àmbits d’ exclusió social i FITA, com a fundació que treballa per la inserció socio-laboral de persones que pateixen un Trastorn de Conducta Alimentària, i  per la difusió i la prevenció d’aquestes malalties mentals ha estat l’entitat escollida pel mes d’abril.

tapa solidaria FITA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En la presentació que va donar pas a l’inici de la campanya, FITA va assistir-hi com una de les entitats representants de la IIa edició i per recolzar aquesta iniciativa que lluita per aconseguir una societat més justa i inclusiva.

IMG_9449

 

 

 

 

 

 

 

 

Des de la fundació, us animem a participar a 12 tapes, 1 món i per això us deixem el llistat de restaurants participants: Balthazar, Basílico Gastrobar, Flamant, Grill Room, La Dolça Hermínia, La Fonda, Les Quinze Nits, La Rita, La Polpa, La Crema Canela, Market i Taverna Miu.

Junts per aconseguir el Dia Mundial dels TCA

Diferents entitats de tot el món promouen el reconeixement del 2 de Juny com a Dia Mundial dels Trastorns Alimentaris

world eating

ITA i FITA, entitats catalanes associades a la Academy of Eating Disorders (AED), s’afegeixen al manifest on ja treballen més de 1.000 activistes i 200 organitzacions de 40 països diferents amb l’objectiu d’assenyalar el 2 de juny com el dia per promoure informació necessària per treballar en xarxa, desfer mites i estigmes sobre aquesta malaltia i sensibilitzar a la societat sobre aquests trastorns.

ITA i FITA s’afegeixen així a la campanya internacional per aconseguir que es reconegui de manera oficial un Dia Mundial dels TCA. Ajudan’s amb els teus missatges a les xarxes socials utilitzant els nostres hashtags!

#StopAnorèxia #StopBulímia #WeDoAct

Recorda:

Més de 26.000 joves catalans pateixen un TCA (anorèxia, bulímia, TCANE…) Aquests trastorns suposen la 3ª malaltia entre els nostres joves i és també la malaltia mental que més morts causa

#StopAnorexia #StopBulimia #WeDoAct

twitter y youtube YouTube: FITA Fundacion

@FITAFundacion 

ITA participa a les III Jornades Feedwork de la UB

Montse Sánchez Povedano, Directora i fundadora d’ ITA i FITA, va ser convidada el passat 3 de maig a participar a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona per formar part de la sessió de la III Jornada Investigació i Empresa  que organitza la facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona.

La Facultat organitza aquestes jornades amb la intenció de promoure la col·laboració entre professionals i entitats per avançar en el coneixement i en l’aplicació de la psicologia.

ITA col·labora amb la Universitat de Barcelona en el programa de pràctiques d’estudiants de psicologia des de 2002. Més de deu anys de col·laboració en els que ITA ha format part de la formació pràctica dels estudiants de psicologia de la UB així com també amb altres estudiants d’altres universitats de la ciutat comtal.

El programa de pràctiques permet als estudiants de psicologia ampliar la seva formació teòrica i desenvolupar la part més pràctica coneixent la realitat dels TCA i els TC en primera persona. Amb aquest programa de pràctiques ITA treballa amb els estudiants per ajudar-los en la seva formació teòrica i pràctica.

montse ub                                   MSPovedano 3 mayo 2016 III Jornadas Feedwork UB

Montse Sánchez Povedano, Directora d’ ITA, en la III Jornades de Feedwork de la UB

La Directora d’ ITA en les Jornades va explicar el funcionament de la Fundació de l’Institut de  Trastorns Alimentaris (FITA) així com la importància de la prevenció i de la investigació en aquest àmbit. Entre els assistents a l’acte van sorgir preguntes molt interessants como el fet de saber triar que fer quan es finalitza la primera etapa dels estudis superiors i com triar un màster, per exemple.

FITA ofereix una sessió informativa per als pares de l’Institut Joan Bosca

El passat 5 de maig un terapeuta de l’equip de Trastorns de Conducta d’ ITA va oferir una sessió informativa sobre prevenció als pares dels alumnes de l’ Institut Joan Bosca

A la sessió es va explicar com gestionar les relacions tòxiques a més de mostrar als pares diferents formes de veure quins comportaments i actituds tenen a veure amb el període de l’adolescència i quins no

L’ AMPA de l’Institut Joan Bosca es va mostrar molt agraït amb la intervenció del psicòleg d’ITA, Javier Feliz.

La convocatòria va ser tot un èxit ja que més de vuitanta pares i mares van assistir a la sessió

https://ampajoanbosca.wordpress.com/2016/05/02/ESCOLA-DE-FAMILIESXERRADA-DIJOUS-5-DE-MAIG/ 

 

Nou cicle de sessions de prevenció: La prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària a l’aula “A l’aula estem amb tu”

El proper 24 de maig a les 19h realitzarem a Tarragona una xerrada informativa dirigida a professionals de l’ àmbit educatiu. Sota el títol “A l’aula estem amb tu: La prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària a l’aula”, FITA vol donar a conèixer els trastorns de conducta alimentaria i proporcionar eines al professorat per detectar-los i gestionar-los.

La xerrada es gratuïta i tindrà lloc al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya – Delegació de Tarragona, avinguda Ramon i Cajal, 11 1r 2a de Tarragona. Per assistir es necessari inscripció prèvia.

Aquesta sessió forma part d’un cicle de xerrades sobre els Trastorns de Conducta Alimentaria dirigides a diferents col·lectius i organitzades amb la col·laboració de la Delegació de  Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. Al mes de juny es realitzarà la xerrada-col·loqui dirigida a professionals de l’àmbit sanitari i social i la xerrada dirigida a pares i mares d’adolescents.

cartel prevenció

Setmana cultural de Sant Jordi a ITA

Al llarg de la setmana del 18 al 23 d’abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi, es va promoure la setmana cultural on van tenir lloc una sèrie d’activitats en tots els centres amb la temàtica de Sant Jordi. Es van preparar un seguit d’activitats al llarg del mes d’abril que van culminar amb una gran festa i dinar en honor a la diada.
20160418_162914      20160418_162012
Mostra de dos dels treballs guanyadors del concurs intern de Sant Jordi d’ITA 

Tots els pacients dels diferents centres es van encarregar de crear escrits, dibuixos i manualitats per poder participar al concurs de Sant Jordi. Un concurs literari, en el qual els joves van tenir l’oportunitat de guanyar un premi molt especial. A més a més, van tenir l’ocasió de veure el Harlem Sheik, el lipdub i les diferents actuacions musicals que els pacients d’ ITA Argentona havien preparat amb motiu d’aquesta festivitat.

Els guanyadors del concurs intern d’ ITA Hospital de Dia TC va ser P. i, en el Centre d’Hospitalització d’Adults el drac de papiroflexia (imatge) va ser J.R. L’última guanyadora del concurs intern va ser E.C

La Directora de FITA convidada a donar una xerrada a l’escola de primària María Fernàndez Lara de Sant Boi de Llobregat

El passat 27 d’abril la Directora de la Fundació va oferir una xerrada mitjançant una video-conferència als alumnes de cinquè de primària de l’escola María Fernàndez Lara de la localitat de Sant Boi de Llobregat en el marc de l’assignatura “Valors”

Mercedes Galan va ser la encarregada de instruir als nens i nenes que volien saber les principals diferències entre les ONG’s i les Fundacions, i quin paper hi juguen aquestes entitats en la nostra societat.

image1

Els nens i nenes de 5è de primària es va mostrar molt receptius i van fer moltes preguntes sobre voluntariats i d’altres aspectes que tenen a veure amb el tercer sector.

La sessió que va resultar ser molt entretinguda i enriquidora pels nens va finalitzar amb un segons torn de preguntes en el que els nens i nenes preguntaven allò que els inquietava sobre els Trastorns de la Conducta i els Trastorns de la Conducta Alimentària. A més, Mercedes va explicar quines són les principals funcions que duu a terme FITA en matèria de prevenció, difusió, i investigació dels TCA i els TC

 

FITA participa a la XX Edició Premi 8 de març Maria Aurèlia Capmany 2016: “Teixint xarxes per la justícia de gènere”

FITA ha participat per primera vegada a la XX Edició del Premi 8 de març Maria Aurèlia Campmany

La edició d’aquest 2016 sota el lema “Teixint xarxes per la justícia de gènere” dóna la oportunitat a entitats no lucratives de fer visible la tasca que realitzan en pro de la dona

https://w30.bcn.cat/APPS/portaltramits/portal/channel/default.html?&stpid=20050001662&style=ciudadano

La nostra entitat ha presentat un projecte en el que l’objectiu principal és l’apoderament de la dona durant el temps que està fent tractament per un TCA (trastorn de conducta alimentària)

El donar força i millorar la autoestima d’aquestes dones és molt important no només per al seu dia a dia si no de cara a la curació de la malaltia. El perfil de las persones que pateixen un TCA és, per norma general, el de persones que responen a perfils amb baix autoestima i molta auto-exigència.

A continuació podeu veure el pòster que hem creat per a la participació en aquest premi:

Premis maria aurelia campmany

ITA presenta TCApp al Mobile World Congrés de Barcelona        

ITA presenta una aplicació mòbil per TCA, TCApp, al Mòbil World Congrés de Barcelona           

 • Primera App a Europa per pacients amb TCA
 • Accesibilitat als registres del pacient per part del terapeuta a temps real

El passat dilluns 22 de febrer va començar la darrera edició del MWC 2016, una cita pels amants de les tecnologies, el progrés en I+D en matèria de la comunicació mòbil i de tot el que té a veure amb aquest sector.

El MWC ofereix una oportunitat única a enginyers, científics e inversors de les àrees d’aplicacions mòbils i de sistemes sens fils per mantenir contacte directe amb el mitjà tècnic i contactar amb la xarxa d’experts principals globals i els executius en el 4G.

Aquest congrés de caràcter anual, està considerat  l’esdeveniment més important del sector de la telefonia mòbil i la tecnologia des de que es va fundar per Delson Group Inc. al 1987; sense dubte és un escenari perfecte per presentar TCApp, la primera aplicació mòbil d’Europa per a pacients que pateixen un Trastorn de Conducta Alimentària. Aquesta aplicació permet al pacient, sota supervisió del seu terapeuta, estar connectat amb ell de manera permanent, las 24 hores del dia.

STAND        STAND 2

La aplicació mòbil per Android i iPhone dissenyada per Health App, en exclusiva per ITA, permet fer una sèrie de registres que al terapeuta li són molt útils a l’hora de tornar-se a veure (en consulta) amb el pacient.

TCApp optimitza els registres que els professionals d’ ITA utilitzen per fixar pautes als seus pacients, i, permet crear un canal de comunicació permanent per als pacients que pateixen un TCA.

El perfil de las persones que pateixen un trastorn de conducta alimentària necessita d’un seguiment detallat i exhaustiu dels seus àpats així com també una atenció continuada, aspectes que gràcies a aquesta App seran més fàcils de dur a terme.

ITA aposta per les noves tecnologies que permeten optimitzar el temps i els recursos dels terapeutes.

Els Trastorns de Conducta Alimentària, TCA, són avui dia, la tercera malaltia mental crònica entre la població femenina adolescents de les societats desenvolupades i  occidentals.

Al voltant del 5% de les noies adolescents del nostre país pateixen un TCA, i un 11 % de la població general femenina presenten símptomes de risc de poder patir-lo en algun moment.

ARTUR

Artur Mas coneixent de primera mà TCApp

En els quatre dies que va durar el MWC els assistents a aquesta cita amb la tecnologia van poder gaudir i descobrir la nova app per a pacients amb TCA d’ ITA, TCApp

Una manera fàcil, ràpida i senzilla de registrar les dades que posteriorment utilitzen els terapeutes per fer seguiment dels seus pacients i aconseguir una comunicació a temps real.

ITA i FITA protagonistes a la IX Jornada Vicki Bernadet: “Enfrontant l’endemà: conseqüències de l’abús sexual infantil”

ITA i FITA van formar part activa de la IX Jornada Vicki Bernadet

El 25 de febrer s’ha celebrat la IX Jornada de la Fundació Vicki Bernadet amb la participació d’ITA; la psicòloga Mónica Muñoz va oferir una ponència per parlar sobre els Trastorns de la Conducta Alimentària en persones que han patit abusos sexuals

Aquest any la Fundació Vicki Bernadet ha posat la mirada en les conseqüències que té l’abús sexual infantil en la salut de les persones que l’han patit, i per això, van proposar una serie de ponències en les quals s’han exposat els motius de demanda més habituals en les persones que acudeixen a la Fundació buscant un espai psicoterapèutic. També s’ha analitzat al llarg de la Jornada com es treballen aquestes demandes.

En les diferents exposicions s’ha aprofundit sobre com afecta en la salut l’experiència traumàtica de l’abús sexual infantil, com correlaciona amb quadres de dolor físic, i de les conseqüències relacionades amb els trastorns alimentaris, amb conductes addictives i altres conseqüències psicosocials.

Sense dubte, la IX Jornada de la Fundació Vicki Bernadet ha estat un èxit i una experiència molt enriquidora

vicki bernadet i ITA

http://www.fbernadet.org/es/

ITA i FITA col·laboren amb FECEC i Condis Supermercats en la campanya “Posem-li pebrots al càncer”

El passat 29 i 30 de gener un grup de pacients d’hospitalització de TCA d’ ITA van sumar-s’hi a la iniciativa de FECEC i Condis Supermercats per recaptar fons per la investigació i la lluita contra el càncer.

La segona edició de la campanya solidària “Posem-li pebrots al càncer”, ha aconseguit recaptar 73.890 euros amb la venda de 49.260 bosses de pebrots solidaris, superant les vendes aconseguides l’any passat.

Tot un èxit del que les nostres pacients han estat protagonistes!

pebrots condis IMG_20160129_125454

ITA sol

L’equip de José Casas Rivero, Cap de la Unitat de Pediatria i Adolescència de la Clínica Ruber de Madrid visita els centres infantojuvenils de ITA a Barcelona

 

L’equip de José Casas Rivero, Cap de la Unitat de Pediatria i Adolescència de la Clínica Ruber de Madrid visita els centres infantojuvenils de ITA a Barcelona 
 • El Doctor José Casas Rivero de la Clínica Ruber juntament amb el seu equip de la Unitat de Pediatria i Adolescència podran conèixer de primera mà el funcionament dels centres infantojuvenils d’ ITA
 • Diferents professionals acolliran l’equip del Dr. Casas per tal de construir sinergies i compartir coneixement en matèria dels TC i TCA

 

La visita del Dr. José Casas Rivero i del seu equip de la Unitat de Pediatria i Adolescència, mostra l’ interès d’aquest col·lectiu per l’abordatge dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA)i dels Trastorns de Conducta (TC)

Al nostre país un 6% de la població pateix un TCA; una de cada 100 nenes ha patit o pateix un trastorn de la conducta alimentària, i cada vegada és més sovint que l’edat d’inici d’aquest trastorn sigui més baix.

Generalment aquesta malaltia sol iniciar-se al voltant dels 13-14 anys, però hi ha casos de nenes més petites (9-10 anys)

La anorèxia  és la malaltia mental amb més mortalitat (5%) i es troba per sobre de malalties mentals com la esquizofrènia o el trastorn bipolar. Un fet que preocupa molt al col·lectiu sanitari.

ITA és una xarxa de recursos assistencial ideada per l’abordatge dels Trastorns de la Conducta Alimentària i dels Trastorns de Conducta. La Unitat d’Hospitalització Infantojuvenil té capacitat per 100 places en TCA i de 90 per TC mitjançant les quals es  dona resposta a l’alta demanda per part de la societat d’aquesta malaltia in crescento .

El Centre Hospitalari Infantojuvenil de ITA es caracteritza pel tractament personal, l’equip multidisciplinar que el coordina i el tractament interdisciplinar que es duu a terme per a la curació  i el tractament d’aquests pacients. A més ITA conta amb un equip de educadors socials, integradors, i un programa de inserció sociolaboral que ajuda als joves a tenir una continuïtat amb la vida “normalitzada”. D’aquesta manera el pacient un cop recuperat pot establir uns objectius i uns plans de vida autònoma que pugi assumir

ITA i FITA amb el Dia Internacional de Lluita contra els Trastorns de la Conducta Alimentària

El 30 de novembre celebrem el Dia Internacional de Lluita contra els Trastorns de la Conducta Alimentària. El 30 de novembre és el dia en què es fa visible la lluita diària de milers de persones i les seves famílies contra una malaltia silenciosa que deteriora les seves vides lentament en tots els àmbits, és el dia en què tractem de donar  visibilitat a la dimensió real d’aquesta patologia mental més enllà de les seves conseqüències físiques i socials, reclamant l’atenció i el compromís de tota la societat.

Els TCA són trastorns d’origen multifactorial basats en alteracions psicològiques, presenten problemes relacionats amb el pes, la imatge i l’alimentació i tenen greus conseqüències físiques, psicològiques i socials. Actualment, un 6% de la població adolescent pateix un TCA (anorèxia, bulímia i altres patologies afins), la prevenció i la detecció precoç juguen un important paper per millorar el pronòstic i la recuperació del pacient, però és bàsic, un cop detectada la malaltia posar-se en mans d’un professional.

Des ITA i FITA treballem per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen un TCA a comptant amb una xarxa de recursos assistencials propis i un model de tractament únic. L’atenció d’aquestes patologies inclou no solament la prevenció de la malaltia i la restitució de la salut, sinó també la rehabilitació i la inserció sociolaboral.

ITA i FITA proporcionen assistència i donen resposta a més de 2000 pacients al llarg de l’any

Neix el Canal YouTube de FITA

twitter y youtube

En el canal YouTube de FITA es podran veure les aparicions de ITA en els programes de TV com el de Documentos TV, testimonis de pacients i,o conferències de professionals sobre el tema.

Amb aquest canal es pretén conscienciar a la societat de la problemàtica real d’aquests trastorns i de la importància de fer prevenció.

Periòdicament anirem penjant videos sobre aquesta temàtica. A més aprofitem per dir que també tenim conte de Twitter @FITAFundacion Amb aquesta eina, l’entitat informa de tots els seus actes, accions i prevencions a través de les noves tecnologies.

 

https://www.youtube.com/channel/UCtZfax_I7wCldd03ZepDFMg

XI Congrés Hispano-Llatinoamericà de TCA

Del dia 11 al 13 de novembre es celebra a la ciutat de Mendoza, Argentina, el XI Congrés Hispano Latino Americano de Trastorns de la Conducta Alimentària 

ITA va tenir una participació activa amb ponències per part de Montse Sánchez, Directora general d’ITA, que va oferir una conferència a la Sala Magna del Centre de Congressos i Exposicions de Mendoza amb el títol ” Maneig de pacients crónics resistents al tractament” i el Dr. Gustavo Faus participà a la taula rodonda “Maneig clínic -farmacològic- nutricional-psicològic en hospitalitzacions

Amb l’bjectiu de divulgar i compartir coneixement i avenç científic en la matèria dels TCA un petit equip d’ ITA s’ha despleçat al Congrés on disposen d’un espai per difondre i donar a conèixer el model de tractament i treball d’ITA i FITA.

 

image (7)           image2

 

Salut i Vida

L’obesitat no és un problema estètic sinó un problema de salut.

Una vida saludable, incideix directament en el benestar, l’equilibri personal i la quallitat de vida. I aconseguir-ho depèn dels hàbits de vida saludable, és a dir, una alimentació equilibrada, la pràctica d’exercici físic i la cura d’un mateix. Cal combatre les dietes hipocalòriques i el sedentarisme, però no n’hi ha prou amb això, és imprescindible introduir estratègies per a la motivació per aconseguir els canvis personals i familiars que ajudin a solucionar el problema.

Les dificultats per iniciar i seguir una dieta per perdre pes estan vinculades a la manca de motivació, el cansament en la rigorositat, la lentitud en la pèrdua de pes ben controlada i el manteniment del pes perdut.

Hem d’afegir un altre factor que dificulta la pèrdua de pes i és el que diem l’alimentació emocional, la “necessitat de menjar” en funció del nostre estat d’ànim.

El nostre programa d’obesitat “Salut i Vida” aposta per oferir un suport psicològic individual i grupal per aconseguir una major efectivitat en les dietes controlades per a combatre l’obesitat.

Pensem que aquest enfocament és una garantia d’èxit en la pèrdua de pes saludable i ens agradaria poder donar testimoni amb la nostra experiència professional i amb el testimoni de persones que participen i han participat, aportar el nostre granet de sorra per a combatre l’obesitat.

Preparem les activitats de la Castanyada i Halloween als nostres centres

L’equip terapèutic i clínic d’ITA Barcelona en col·laboració amb els pacients dels centres residencials de Cavallers, Argentona i del Centre de Dia de Urgell estan organitzant una sèrie d’activitats emmarcades en la festivitat de la castanyada i també de Halloween per fer l’estança de les noies i dels nois de TC i TCA més lleugera en aquestes dates.

En els diferents centres s’han ideat una sèrie d’activitats que sota la supervisió de l’equip terapèutic es duran a terme el pròxim 30 de novembre com a part de la festivitat de la Castanyada i l’adoptat Halloween.

 

Quatre pacients d’hospitalització de Cavallers ens acompanyen a la Jornada del Fòrum de Salut Mental de Barcelona

Aquest matí quatre noies del Centre Hospitalari de Cavallers han acompanyat a l’equip de FITA a les Jornades del Fòrum de Salut Mental a Plaça Universitat, Barcelona. Allà em pogut gaudir d’un ambient d’oci on em ballat, em rigut i em pogut conèixer a molta gent del sector.20151009_124654

Envoltats de fundacions em gaudit de la labor que tots plegats fem per aconseguir apropar a la societat les diverses malalties mentals. L’objectiu d’aquestes trobades es trencar amb l’estigma de la societat i apropar les malalties socials a la gent per normalitzar-les i poder així fer front d’una manera més efectiva.

L’acte hi ha contat amb la presència de Roger Pera, actor i cantant que ha estat l’encarregat de fer el discurs institucional; la Consellera de Benestar Social i Família, Neus Monté i en Roger Pla que ha llegit un manifest per tancar la Jornada.

A més, el fòrum ha volgut estar present a les xarxes socials i han aprofitat la creativitat creant un tetris gegant amb peces que donaven als estands per fer nom al hashtag  #SocelReflexdelaSalutMental

La unitat d’ Hospital de Dia d’ ITA Urgell engega una nova activitat per pacients de TCA

Els pacients de la Unitat  Hospital de Dia ITA Urgell inicien una nova activitat terapèutica que té com a objectiu acostar als nois i noies afectats de TCA al medi natural, facilitant un espai de relax i d’activitat física moderada en contacte amb la natura que permeti d’una banda adquirir competències bàsiques per tal de potenciar la seva autoestima i l’autocura, així com treballar la importància de cuidar el nostre entorn i els éssers vius que en formen part.foto ugell

El taller ha estat molt ben rebut pels pacients. Fins i tot alguns han decidit adoptar alguna planta.

Actualment estem coneixent les plantes que tenim al jardí, i estem elaborant unes fitxes per cada una per tal d’aprendre sobre elles.

Us volem mostrar els inicis del jardí i esperem poder-vos ensenyar més endavant l’evolució d’aquest.

8 tv emet al Trencadís l’abordatge que fa ITA dels Trastorns de la Conducta Alimentària i de l’ Ortorèxia en el seu model de tractament

Antoni Grau, psicòleg i expert en Trastorns de la Conducta Alimentària, va estar convidat el passat dimarts 22 de setembre a compartir el plató del “Trencadís”,  presentat per Sandra Barneda a 8TV per parlar sobre els Trastorns de la Conducta Alimentària en general i de forma més particular de l’Ortorexia.

L’Antoni va estar acompanyat pel testimonio d’una pacient que es troba en la fase final del seu tractament, la Ludmila, una jove que va patir anorèxia i ortorèxia i que a dia d’avui està en vies de recuperació gràcies al tractament multidisciplinar que es fa a ITA.

El programa “Trencadís” va tractar d’apropar una mica més la realitat d’aquestes malalties a la societat, amb la intenció de sensibilitzar i promoure la conciència social sobre una de las problemàtiques amb més índex de casos en l’adolescència.

Podeu veure el programa al següent enllaç:

http://bit.ly/1MtDsiS

Conveni de col·laboració pel projecte de Pisos Terapèutics

FITA i la Fundació bancària ”la Caixa” signen un conveni de col·laboració per al projecte Pisos Terapèutics  recurs residencial destinat a persones amb Trastorns de Conducta Alimentària

La Fundació bancària ”la Caixa” ha resolt col·laborar en el projecte Pisos Terapèutics per a persones amb Trastorns de Conducta Alimentària que duu a terme la Fundació de l’ Institut de Trastorns Alimentaris (FITA) mitjançant un aportació econòmica, 24.000€, destinats  al creixement d’aquest recurs assistencial i terapèutic que disposa d’un total de 54 places.

La Fundació de l’ Institut de Trastorns Alimentaris és pionera a nivell estatal i català en la incorporació dels Pisos Terapèutics. Aquest recurs ajuda a la inclusió social i autònoma de les persones que pateixen un Trastorn deConducta Alimentària promovent la rehabilitació i la inserció sociolaboral d’aquest col·lectiu en la societat millorant la seva qualitat de vida.

10

Participació en el programa “La vida” de Catalunya Ràdio

El passat dimarts 1 de setembre quatre pacients d’ITA juntament amb el psicòleg clínic i cap d’Àrea de Coneixement i Investigació, Antoni Grau, va participar en el programa “La Vida” dels matins de Catalunya Ràdio.

El programa capitanejat per Silvia Cóppulo va interessar-se per la malaltia i per les persones amb aquesta patologia  adreçant-se i apropant-la a la gent per tal que la societat tingui una visió real i més propera.

Escoltar programa

1a Edició del Postgrau en Intervenció Multisistèmica en la conducta disruptiva i la violència en l’adolescència

ITA juntament amb la Universitat de Barcelona per mitjà del seu Institut de Formació Contínua (IL3), iniciarà al novembre de 2015 la 1a edició del Postgrau en Intervenció Multisistèmica en la conducta disruptiva i la violència en l’adolescència.

El postgrau ofereix una formació exhaustiva i rigorosa per a tots aquelles professionals implicats en el treball amb adolescents amb Trastorns de Conducta.

Per a més informació podeu visitar aquest enllaç

http://www.itacat.com/postgrado-es/presentacion-es.html

Pacients i professionals de la Unitat de TC d’Argentona protagonistes d’un reportatge de tv.

El passat 15 de juliol Tele5 va visitar la Unitat de Trastorns de Conducta d’ITA a Argentona. En el reportatge van compartir protagonisme d’una banda, el testimoni de joves en tractament amb un missatge positiu i, de l’altra, l’opinió professional de Daniele Cipriano, responsable clínic de la Unitat, per a emmarcar la problemàtica i el seu abordatge.

El testimoni sincer dels joves destacava els episodis de violència filio-parental, el consum de drogues, l’agressivitat i la falta de límits en la seva conducta, però tots valoraven positivament el seu pas pel centre i la motivació per a superar els seus problemes “perquè el món ens necessita”.

El responsable de la Unitat recorre els passos a seguir a l’ingrés en el centre per al camí a la recuperació: la petició i l’ingrés per part d ela família del menor, afrontar la crisi inicial i el rebuig a l’ingrés, treballar l’autocontrol, reconstruir els llaços familiars i ajudar-los a definir un projecte de vida autònom. Un 80% dels joves que passen per la Unitat es recuperen.

La Unitat de TC d’ITA es posiciona com un centre de referència a nivell nacional per a la rehabilitació i la inclusió social dels adolescents i joves que pateixen aquests trastorns.

http://www.telecinco.es/elprogramadeanarosa/2015/julio/15-07-2015/aumenta-60-por-ciento-agresiones-menores-padres-andalucia_2_2019705031.html

http://www.telecinco.es/elprogramadeanarosa/2015/julio/15-07-2015/centros-ayudan-menores-conflictivos-unica-salida-familias_2_2019705032.html

La unitat d’ Hospital de Dia d’ Urgell crea “ITA Express”

La unitat d’ Hospital de Dia (HD) d’ Urgell va preparar una nova aventura que va començar el 7 de juliol de 2015.DSC_1559

Els pacients més valents van poder viure la aventura de les seves vides de la mà d’ ITA gràcies al seu nou programa ITA Express: La ruta dels continents.

Per un dia pacients i professionals van deixar de banda el TCA per submergir-se en una aventura conjunta que els va fer viatjar pel món demostrant que és possible treballar en equip per assolir un objectiu comú.

Van poder viatjar per tots els continents superant tots els obstacles que es van anar trobant

Tot això va ser possible gràcies a la participació, implicació, paciència i bon humor dels pacients que van saber divertir-se malgrat la calor i les abelles i que van saber oblidar per una estona les seves preocupacions. Estem segurs que ben aviat una nova aventura tornarà a trucar a la porta de l’HD Urgell.

 

El Departament de Salut i el CAC denuncien 15 blogs que promouen l’anorèxia i la bulímia

El Departament de Salut i el CAC (Consell Audiovisual de Catalunya) denuncien davant la Fiscalia 15 blogs que promouen l’anorèxia i la bulímia com estil de vida.

Aquesta dada es va fer pública el 13 de juliol en el marc d’una roda de premsa en la que el Conseller de Salut Boi Ruiz i el President del CAC Roger Loppacher van presentar conjuntament una sèrie de recomanacions dirigides als mitjans de comunicació sobre el tractament de l’anorèxia i la bulímia en els mitjans. També són receptors d’aquestes mesures els agents d’Internet i les famílies, que han d’actuar com a col·lectius protectors davant el gran volum d’informació contradictòria i perjudicial que en alguns casos pot ser nociva per la salut dels nostres fills i filles.

Tal com va expressar el Conseller Ruiz, els Trastorns de la Conducta Alimentària han d’abordar-se de manera col·lectiva i posar especial atenció en la difusió de patrons de bellesa que poden afectar a persones especialment fràgils.

Posem a la seva disposició el document amb recomanacions sobre el tractament de l’anorèxia i la bulímia en els mitjans

http://www.cac.cat/pfw_files/cma/proanor_xia_i_probul_mia.pdf

http://www.cac.cat/pfw_files/cma/actuacions/Acord_85_2015.pdf

TV3 va oferir la notícia: “Porten a la Fiscalia pàgines que promocionen la bulímia”. El podeu veure en el següent enllaç:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-migdia/porten-a-la-fiscalia-unes-pagines-que-promocionen-la-bulimia/video/5538749/

10

ITA participa a les “I Jornadas de Estilo de Vida y Salud: Nuevos enfoques de intervención e investigación”

La Universidad Europea de Madrid (UEM) conjuntament amb la International Society for Immunonutrition (ISIN) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) organitzen, del 8 al 10 de juliol a Madrid, les I Jornadas de Estilo de Vida y Salud: Nuevos enfoques de intervención e investigación, on participa ITA. Montse Sánchez i Antoni Grau exposaran la ponència “Tratamientos residenciales en enfermedades crónicas vinculadas a la ingesta alimentaria”, en el marc de la sessió del dia 9 “Psicología, comportamiento y estilo de vida”.

 

10

Visita a la Fira Internacional de Ceràmica

El passat divendres 3 de juliol, els joves que setmanalment participen com a voluntaris a la Residència La Nostra Llar Santa Anna d’Argentona, van acompanyar als avis i àvies a passejar i conèixer la Fira Internacional de Ceràmica que s’organitza anualment en aquesta població. Aquesta activitat té per objectiu fomentar vincles intergeneracionals, alhora que gaudeixen d’un temps d’oci i d’una bona estona en interacció amb el poble d’Argentona.

 

10

Matí amb usuaris de la Fundació el Maresme

Els adolescents de la Unitat de Trastorns de Conducta d’Argentona han compartit un matí amb usuaris de la Fundació El Maresme, on han gaudit jugant a futbol i voleibol, així com d’un pica-pica a la piscina, que els ha permès conèixer i compartir experiències, essent enriquidor per a ambdós col·lectius.

Aquesta trobada, ha estat un espai d’interrelació, on joves i adults han pogut riure i construir noves amistats.

 

10

ITA participa al Congrés AEETCA 2015

Els dies 27, 28 i 29 de maig s’ha celebrat a Madrid el Xè Congrés d’AEETCA. La Asociación Española para el Estudio de los Trastornos de la Conducta Alimentaria ha organitzat aquest congrés amb el lema: “Millorant la terapèutica i pronòstic dels trastorns d’alimentació”,

De la presència d’ITA i FITA en el Congrés destaquen la ponència de Montserrat Sánchez Povedano (Directora de l’ Institut de Trastorns Alimentaris i Presidenta de FITA-Fundación) en la taula rodona: Aspectes Terapèuticsi Ètics en settings difícils, així mateix en la mateixa taula, Antoni Grau Touriño, Cap de Gestió del Coneixement i Investigació de l’ Institut de Trastorns Alimentaris, va presentar l’ “Ingrés involuntari: efectes desitjables i indesitjables en el pronòstic”

En les comunicacions orals ITA i FITA van presentar: “Estils de criança, estratègies d’afrontament i regulació emocional en pacients amb TCA amb comorbiditat TLP”.

I finalment, l’equip d’investigació d’ITA i FITA, vam exposar dos pòsters fruit dels estudis d’investigació del nostre equip:

  • Motivacions de les conductes autolesivas i característiques clíniques en pacients amb TCA.
  • Ingrés involuntari en TCA: Anàlisi del discurs d’un grup de pacients amb autorització judicial d’ingrés involuntari.

Les jornades es van celebrar en la seu central del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Durant aquests tres dies, s’han dut a terme vuit taules rodones, sis tallers, una exposició científica i diverses conferències. El Congrés ha suposat una gran oportunitat per posar en comú i compartir avenços i estratègies en el tractament dels TCA. A més a més aquest any s’ha comptat amb la perspectiva de les famílies i d’altres col·lectius no sanitaris implicats d’alguna manera en l’abordatge d’aquests trastorns.

10

EL VOLUNTARIAT A FITA

Hem iniciat el primer cicle de formació del voluntariat a FITA.
Aquesta formació dóna eines als voluntaris sobre el maneig del dia a dia de les persones que pateixen un TCA, i facilita la realització de la seva tasca.
El suport del voluntariat a FITA és molt divers, des de l’acompanyament en sortides, a reforç escolar o ajudes a l’àrea administrativa. Totes aquestes tasques són molt valuoses, però el valor més important dels nostres voluntaris és transmetre la solidaritat i l’altruisme de persones com ells, que donen part del seu temps per ajudar a persones que ho necessiten.

Benvinguts!

10

POBRESA I VIOLÈNCIA A L’INFÀNCIA

El 30 d’abril de la mà de Save the Children, i amb la col·laboració de la UB participem a la jornada “Pobresa i violència a la infància: Intercanvi d’experiències des de l’acció social” que es durà a terme a la Facultat de Pedagogia del Campus Mundet (UB).

Al llarg de la Jornada tindrem l’oportunitat de conèixer l’informe de Save the Children “Il·luminant el futur. Invertir en educació és lluitar contra la pobresa infantil” fonamentat en els pilars de lluita contra la pobresa i la violència contra la infància.

La Jornada consta d’una conferència a càrrec de Save the Children i posteriorment tres tallers simultanis en el marc d’experiències sobre pobresa i violència contra la infància.

Des de FITA tenim el plaer de presentar el taller sobre “Intervenció amb nens i nenes víctimes de violència”. Abordarem el tema des de l’experiència del tractament hospitalari i residencial amb nens i adolescents que han estat víctimes d’algun tipus de violència i que fan tractament a ITA.

També col·laboren l’Associació EL NUS i la Fundació SEER amb altres tallers. Per veure el programa complert feu click en aquest enllaç.

Celebrant Sant Jordi

Un any més els centres d’ITA es sumen a aquesta celebració desenvolupant diverses activitats per a motivar l’esperit creatiu de pacients i treballadors.
Tallers, gimcanes, jocs florals i altres activitats es duran a terme a les Unitats de TC i TCA d’Argentona i Barcelona.
Els pacients de la Unitat de TC han elaborat roses artesanals i participaran conjuntament amb usuaris de la Fundació El Maresme en un taller de contacontes per nens d’Argentona.
Les Unitats de TCA s’han decorat amb motius florals i literaris, commemorant el Dia del Llibre. Els millors escrits i dissenys de roses realitzats pels pacients seran premiats.
A més, ITA Cavallers ha organitzat una divertida gimcana per grups, amb vàries proves com embarbussaments o jocs on s’identifiquen noms d’escriptors amb les seves obres ja siguin de poesia o de novel·la.

10

Taller per Educadors

On: Casa Orlandai – Carrer Jaume Piquet, 23 de Barcelona
Data: 27 d’abril
Hora: 18:00 a 20:00

Eines de maneig per a millorar la convivència amb adolescents problemàtics”, sota aquest títol els professionals d’ITA desenvoluparan aquest taller, tractant els temes següents:

 • Perfil de l’adolescent problemàtic
 • Gestió de normes i límits
 • Maneig de comportaments desafiants i agressius
 • Comunicació i gestió de les emocions
 • Autoestima i motivació

L’objectiu d’aquest taller és facilitar la tasca dels educadors oferint eines i competències a l’hora de gestionar alumnes amb Trastorn de Conducta dins de l’aula, especialment dissenyat per a tutors, professors i educadors

És necessari reservar plaça amb antelació mitjançant correu electrònic a fita@fundación-ita.org o al telèfon 93 253 01 37
El taller es realitzarà a la Casa Orlandai al c/ Jaume Piquet, 23 de Barcelona

logotclogo_orlandai_small

Taller d’autoimatge a Sephora

Taller de maquillatge a SEPHORA
El passat dia 8 d’octubre 5 pacients dels Pisos Terapèutics de FITA van realitzar un taller de maquillatge a la seu de SEPHORA a la Rambla Catalunya de Barcelona.
La feina és una eina bàsica perquè les persones puguin desenvolupar el seu projecte de vida de manera digna i autònoma. Però els col·lectius afectats per trastorns mentals pateixen algun tipus d’exclusió i aquest fet els fa més vulnerables. Per aquest motiu, un dels objectius dels Pisos Terapèutics és fomentar l’ocupabilitat i facilitar la incorporació al mercat laboral dels pacients en tractament a causa d’un Trastorn de la Conducta Alimentària.
Gràcies a la mediació de Alonso&Co i la col·laboració desinteressada de SEPHORA, vam tenir l’oportunitat de divertir-nos. Les pacients van ser assessorades pel personal especialitzat de SEPHORA sobre com cuidar-se i maquillar-se per millorar la seva imatge, potenciant d’aquesta manera la seva autoestima i augmentant la seva capacitat per afrontar una entrevista laboral o per iniciar el seu itinerari laboral.
Volem agraïr a Alonso&Co i a SEPHORA aquesta oportunitat, però especialment al personal de SEPHORA per la seva implicació i complicitat amb les pacients de FITA.

10

FITA desenvolupa una campanya de sensibilització a la Facultat de Psicologia de la UB

FITA desenvolupa una campanya de sensibilització en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental en col·laboració amb la Facultat de Psicologia de la UB. Durant tot el dia 9 d’octubre, els alumnes de la Facultat de Psicologia han rebut informació vers els Trastorns de Conducta i els Trastorns de Conducta Alimentària, i sobre les Unitats que l’Institut de Trastorns Alimentaris (ITA) té a Barcelona i a Argentona. Els alumnes van deixar missatges de solidaritat per als pacients que actualment estan en procés de superar aquesta malaltia amb el compromís que FITA els farà arribar el Dia Mundial de la Salut Mental. Es van recollir més de 130 missatges per donar ànims a aquests pacients.

FITA considera un èxit de participació la campanya donat el gran nombre de sol·licituds per a formar part de la borsa de voluntaris que està creant. En total més de 100 persones van inscriure’s per futures col·laboracions voluntàries amb la fundació.

10

FITA celebra el Dia Mundial de la Salut Mental a la seva seu de Barcelona.

FITA celebra el Dia Mundial de la Salut Mental a la seva seu de Barcelona. El 10 d’octubre ens hem volgut sumar al Dia Mundial de la Salut Mental, organitzant un acte participatiu per a celebrar amb els pacients, les seves famílies i els professionals d’ITA.  En aquest acte els pacients han aprofitat per presentar a tots els assistents les seves propostes per fer front a les webs que indueixen a l’anorèxia i la bulímia i que FITA ha recollit per a propers esdeveniments.

Al mateix acte s’exposaven els missatges de suport i motivació que els estudiants de la Facultat de Psicologia de la UB van enviar als pacients que estan superant aquestes malalties. Aquests missatges es van recollir durant la campanya de sensibilització que va realitzar FITA a la mateixa universitat.

L’acte s’ha tancat amb una actuació musical que els pacients han ofert especialment per a les famílies.

 

10